SuperBowl – vše, co potřebujete znát

Top sportovní událost

Je bez debat, že SuperBowl je jednou z největších sportovních událostí v roce. Tato akce se koná každoročně v únoru a láká nejen mnoho diváků, kteří se přicházejí podívat přímo na stadion, ale účastní se ho i řada předních celebrit, vystupují tam v pauzách známí zpěváci a miliony (nebo spíš desítky milionů) lidí sledují jeho přímý přenos v televizi. Ale proč vlastně?

Co je to SuperBowl?

Pokud vás nezajímá sport, nebaví vás a připadá vám to jako jedna velká nuda, tak tento článek raději zavřete. A nebo možná ne, protože právě teď máte šanci dozvědět se, proč zrovna tahle velká sportovní akce nazývaná tak vznosně SuperBowl, nadchla tolik desítek milionů lidí.

SuperBowl není nic jiného než finálový zápas profesionální americké fotbalové ligy (National Football League – NFL). Poprvé se konal 15. ledna 1967 a příští ročník se odehraje v neděli 11. února 2024.

Původní vize

Pro Evropany, kteří jsou zvyklí na klasický fotbal, jde o trochu nepochopitelný sport i sportovní událost. Ale Američané ji doslova milují. Řada sportovních fanoušků sleduje celé play-off, fandí svému týmu a nedočkavě čeká, kdo se dostane do finále. Je to něco jako mistrovství světa, jen s mnohem větší pompézností. A právě finále, kde se utkají dva nejlepší týmy, je něco, co si řada fanoušků nenechá nikdy ujít.

Původně šlo o souboj nejlepších týmů z National Football League a American Football League, ale jelikož se v roce 1970 obě soutěže sloučily, jde od té doby pouze o zápas o mistrovský titul v NFL.

Jak se SuperBowl hraje?

SuperBowl se hraje jako klasický americký fotbal. Není na něm de facto nic výjimečného, až na to, že se při něm utkávají dva nejlepší týmy Ameriky. Oba týmy urputně soutěží nejen o vítězství, ale i o hmotnou odměnu – o takzvaný Lombardiho pohár. Jedná se o jednu z nejznámějších a nejcennějších trofejí světa, přičemž tento pohár byl pojmenován po legendárním trenérovi Vinci Lombardim.

Celý zápas trvá 60 minut, ale má samozřejmě klasické přestávky. A jak jinak, tým, který vstřelí více bodů, vyhrává.

Kde se hraje SuperBowl?

Jak už jsme uvedli, stalo se zvykem, že SuperBowl se koná každoročně v únoru, a to standardně v neděli. Zato lokalita a stadion, kde se SuperBowl odehrává, se každý rok mění. Asi aby to bylo fér vůči všem americkým státům. Pro pořádání SuperBowlu se ovšem vždy vybírají ty největší stadiony v USA, aby se na ně vešlo co nejvíce diváků. A obvykle je zcela vyprodáno.

Dá se jít na SuperBowl?

Láká vás SuperBowl a rádi byste ho viděli naživo? Není problém. Pokud si zaletíte do USA, můžete vyrazit. Lístek je ale třeba koupit si s velkým předstihem. A měli byste být dost bohatí, protože taková obyčejná vstupenka vás může stát až okolo 1,5 milionu korun. Ano, čtete správně, není to žádný překlep. Tak šťastnou cestu!

Přečtěte si u nás také, jaké jsou Největší a nejznámější sportovní haly světa nebo se mrkněte na Sportovní doping: co vše obnáší?

Fotografie